úterý 14. června 2016

Jak jsem se nakazil balonománií II.

Jak se blíží termín vypuštění Apolla, tak práce v Kenedyho vesmírném středisku na Kvildě nabírají stále vyšších obrátek. Bohužel se ale nepovedlo realizovat všechny vytýčené úkoly. Jedním z nich bylo zprovoznění interaktivní aplikace, do které by mohl kterýkoli posluchač zapisovat polohu Apolla a která by byla sdílena se všemi zájemci. Bohužel ve stávajícím QTH nemáme ani možnost instalace slušných antén, takže předpokládám, že my ztratíme kontakt po několika málo hodinách. Z tohoto důvodu budeme přijímat reporty a hlášení emailem na adrese ok1ddq@gmail.com a ok1if@volny.cz. Budeme vytvářet soubor Apollo1.kmz, který je možno otevřít například v programu Google Earth http://www.google.cz/intl/cs/earth/download/thanks.html#os=win#updater=yes. Datový soubor bude na sdíleném WEB disku https://drive.google.com/open?id=0B6Gi_xGjj_Z5YUhiMlpxeXJzN3M. Kdo bude mít zájem, může si zkopírovat soubor do vlastního počítače a sledovat dráhu Apolla.

3 komentáře:

  1. Budou zveřejněny podrobnosti o průběhu letu Apolla?
    OK2PXJ

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jirko, jak dopadla akce Apollo? Myslím, že nejen já jsem signál sledoval a veřejnost by si zasloužila pár slov nebo nějaké vyhodnocení ;-) . Jinak díky za zajímavou akci. Tomáš OK1FSX

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj přátelé. Chystal jsem se zveřejnit nějakou zprávu, ale zatím nemám po hromadě všechny informace. Vašek OK1DCS natočil celý let Apolla ale ještě jsem neměl čas si to poslechnout a analyzovat. Zatím to vypadá tak, že jsme nezvládli čerpání paliva a balón uletěl příliš vysoko. No a tady se naše názory různí. Jedni si myslí, že ve výšce 10.000 m a výše byla teplota < -60°C a selhala elektronika nebo zdroj energie, druzí jsou názoru že balón prasknul a zřítil se k zemi. Takže uvidím, jestli audio záznam vnese ještě nějaké světlo do problému.

    Díky za reakce a doufám, že se účastníte i dalšího vypouštění Apolla II., na které plánujeme i měření vztlakové síly balónu aby opět nedošlo k takové školácké chybě.
    73, Jirka OK1DDQ

    OdpovědětVymazat